Rodusta

Rotuna amerikankarvatonterrieri eli AHT on syntynyt karvattomana muunnoksena Rottaterrieristä. Puhtaasti amerikkalaisen rodun juuret ovat Luisianassa, jossa vuonna 1972 syntyi rottaterrieripentueeseen karvaton mutaatio Pipe's Josephine. Scott -niminen perhe, jolle Josephine annettiin alkoi tutkia karvattomuuden peritytymistä ja oli näin ollen synnyttämässä tätä edelleen suhteellisen uutta koirarotua.

AHT poikkeaa muista karvattomista roduista, sillä sen karvattomuuden aiheuttava geeni on resessiivinen, eikä dominoiva kuten muilla roduilla. Myös hampaisto on normaali. AHT:n iho on pehmeä ja silkkinen, aikuisen koiran ihoa saattaa peittää persikkamainen nukka, mutta muuten koira on täysin karvaton. Rotuun hyväksytään myös karvallisia karvattomuusgeenin kantajia.

AHT on pieni/keskikokoinen, aktiivinen ja jäntevä terrieri. Värimuunnoksia on useita. Luonteeltaan rodun edustajat ovat valppaita ja älykkäitä koiria, jotka kaipaavat reilusti aktiviteettia. AHT nauttii kaikesta toiminnasta ja tahtoo osallistua omistajiensa puuhiin. Rodulla on myös metsästysviettiä, sillä se polvettuu suoraan pikkujyrsiöiden metsästykseen käytetystä rottaterrieristä. Pääasiassa AHT:t ovat kuitenkin seurakoiria ja uskollisia perheenjäseniä.

Suomessa AHT:tä ei vielä tunnusteta virallisena rotuna, joten kaikki Suomessa syntyneet AHT:t rekisteröidään yhä Yhdysvalloissa UKC:n rekisteriin.

Lähde: American Hairless Terrier Association: AHTA Info Brochure

Amerikankarvatonterrit Milla ja Hertta